Η χρόνια παιδική ξηροδερμία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά κι απασχολεί πολλούς γονείς. Μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια. Άλλες μπορεί να είναι επίμονη και σοβαρή και να πανικοβάλει τους γονείς. Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται σωστή ενημέρωση. 

Χρόνια παιδική ξηροδερμία=ατοπική δερματίτιδα

Ο επιστημονικός όρος για τη χρόνια παιδική ξηροδερμία είναι ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται κατά την βρεφική και νηπιακή ηλικία. Οι γονείς την εντοπίζουν συνήθως μεταξύ 6ου  μήνα και 2ου έτους της ζωής. Η δερματίτιδα μπορεί να επιμείνει με φουντώματα και υφέσεις μέχρι το 8ο ως 18ο έτος της ηλικία, οπότε και υποστρέφει. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό συνεχίζει και ταλαιπωρείται και στην ενήλικο ζωή του. 

Η χρόνια παιδική ξηροδερμία χαρακτηρίζεται από εμφάνιση ξερού δέρματος (ατοπικό δέρμα), φαγούρα και εμφάνιση διάσπαρτου εξανθήματος. Στις πιο μικρές ηλικίες επηρεάζεται τόσο το σώμα όσο και το πρόσωπο ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες κυρίως οι περιοχές τριβής και τα άκρα.  

Που οφείλεται η χρόνια παιδική ξηροδερμία;

Η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας είναι μια ιδιοσυγκρασιακή προδιάθεση για μειωμένο δερματικό φραγμό. Δηλαδή το ατοπικό δέρμα έχει μια προδιάθεση να αφυδατώνεται ευκολότερα και να είναι πιο ευαίσθητο σε εξωτερικούς ερεθιστικούς και μολυσματικούς παράγοντες. 

Η χρόνια παιδική ξηροδερμία χρειάζεται ειδική φροντίδα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται και συνήθειες περιποίησης που πρέπει να εφαρμόζονται μόνιμα προκειμένου το δέρμα να διατηρείται σε καλή κατάσταση και η  ξηροδερμία σε ύφεση.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε στη χρόνια παιδική ξηροδερμία;

Σε περιπτώσεις χρόνιας παιδικής ξηροδερμίας καλό είναι να αποφεύγονται τα παρακάτω:

 • Η σκόνη του σπιτιού περιέχει ακάρεα και νεκρά δερματικά κύτταρα. Μπορεί να προκαλέσει φούντωμα της ξηροδερμίας. Το σπίτι πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. 
 • Επαφή με μάλλινα ή συνθετικά ρούχα προκαλούν φούντωμα της δερματίτιδας και δεν είναι ανεκτά. Προτιμάμε βαμβακερά ρούχα να έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.
 • Σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού με αρώματα και χρώματα. Προτιμάμε ειδικά προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για το ατοπικό δέρμα.
 • Αποφεύγουμε τη χρήση σφουγγαριού και την έντονη τριβή κατά τον καθαρισμό του σώματος στο μπάνιο. 
 • Τα συνθετικά απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων εναποτίθενται στο ρούχο και σε επαφή με το δέρμα προκαλούν ερεθισμό. Προτιμάμε ειδικά υποαλλεργικά απορρυπαντικά ρούχων για τα παιδικά ρούχα και αντίστοιχα μαλακτικά. 
 • Τα αρώματα και τα καλλυντικά καλό είναι να αποφεύγονται στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα. 
 • Ουσίες όπως το χλώριο, ορυκτέλαια  ή διαλύτες
 • Ο καπνός των τσιγάρων στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μπορεί να επιδεινώσει την ατοπική δερματίτιδα.
 • Η συγκατοίκηση των παιδιών με γάτες μπορεί να επιδεινώσει την ατοπική δερματίτιδα. Δεν παρατηρείται συνήθως το ίδιο με τη συγκατοίκηση με σκύλο. 
 • Ο ξηρός και ψυχρός αέρας επιδεινώνουν την χρόνια παιδική ξηροδερμία. Έτσι η ατοπική δερματίτιδα δε φουντώνει μόνο τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι λόγω των κλιματιστικών. Καλό είναι ο εσωτερικός χώρος να έχει επαρκή υγρασία. 
 • Λοιμώξεις και ασθένειες μπορούν να επιδεινώσουν την παιδική ξηροδερμία. Ειδικά σε εμπύρετες καταστάσεις επιμένουμε περισσότερο με την χρήση ειδικών ενυδατικών προϊόντων. 

Στρατηγική αντιμετώπισης της χρόνιας ξηροδερμίας στα παιδιά

Οπωσδήποτε τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία της χρόνιας παιδικής ξηροδερμίας πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του δερματολόγου. Η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί τη συνεργασία γιατρού-γονιών-παιδιού (όταν η ηλικία του το επιτρέπει). Ο γιατρός εκπαιδεύει τους γονείς στο να μάθουν να «διαβάζουν» και να φροντίζουν το δέρμα του παιδιού. Από την άλλη το παιδί όσο μεγαλώνει μαθαίνει να ακολουθεί μια ρουτίνα περιποίησης χωρίς να του δημιουργείται το αίσθημα του «άρρωστου». 

Καζάκος Χαράλαμπος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.kazakos-derma.gr


Write A Comment

error: Content is protected !!