Τα ψηλά τακούνια, στην πραγματικότητα, είχαν αρχικά σχεδιαστεί για άντρες – και είχαν έναν εξαιρετικά πρακτικό σκοπό: oι στρατιώτες με άλογο τα φόρεσαν στην Περσία τον δέκατο αιώνα, σύμφωνα με την Elizabeth Semmelhack διευθύντρια του Μουσείου Παπουτσιών Bata στο Τορόντο.
Το τακούνι τους βοήθησε να κρατηθούν σταθεροοί καθώς σηκώνονταν στους αναβολείς τους και στόχευαν στους εχθρούς με τόξα και βέλη (οι μπότες καουμπόη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τακούνια με την ίδια λογική).

Με την πάροδο του χρόνου, τακούνια φορούσαν όλοι οι αρσενικοί αριστοκράτες σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, από τα μέσα του 17ου αιώνα, τα τακούνια συσχετίστηκαν καθαρά με το γυναικείο φύλο γιατί τονίζαν την γάμπα και έδιναν ύψος.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα τα τακούνια ήταν χοντρά και αδέξια. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μηχανική αεροσκαφών εφαρμόστηκαν στα παπούτσια, δημιουργώντας τη γνωστή γόβα στιλέτο.

Η λογική ήταν σημείο της πτέρνας να κατασκευαστεί ένα λεπτό μεταλλικό στέλεχος, αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει το βάρος του χρήστη αλλά αρκετά εύκαμπτο ώστε να επιτρέπει στο παπούτσι να κινείται.

Και επιτεύτηκε!

Το 2016, για πρώτη φορά, περισσότερες γυναίκες στο κόσμο αγόρασαν περισσότερα αθλητικά παπούτσια από τακούνια.

Write A Comment

error: Content is protected !!