Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει σχεδόν μέσα σε μία νύχτα όλη την αγορά εργασίας. Η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί σοβαρά όπως και η σιγουριά της μόνιμης εργασίας, γιατί εδώ που τα λέμε μετά από μία οικονομική κρίση 10ετίας δεν περιμέναμε πάνω στην ανάκαμψη να ατυχήσουμε έτσι, και μιλάμε καθαρά αυτή τη στιγμή για τον Ελλαδικό χώρο και θα φέρουμε και κάποια παραδείγματα από το εξωτερικό.Σίγουρα πάντως ένας καινούργιος μή αναμενόμενος θανατηφόρος ιός (εν μέρει) θα έχει μακροχρόνιες μεταβλητές που θα αλλάξουν το παιχνίδι.

Θα υπάρξει ανεργία!

Θα υπάρχουν βέβαια και τομείς, εταιρείες και εργαζόμενοι που ίσως να ωφεληθούν από αυτή τη τραγωδία. Δυστυχώς όμως, θα παρατηρήσουμε και ολόκληρες βιομηχανίες που θα υφίστανται σοβαρές ζημίες. Οι άνθρωποι σε αυτούς τους τομείς θα χάσουν τη δουλειά τους και θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικές δυσκολίες στην εξεύρεση νέων.

Η κυβέρνησή μας έχει επιβάλει να παραμείνουμε στο σπίτι σε καραντίνα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι εταιρείες ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Δεν επιτρέπονται μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Λόγω περιορισμών και φόβου, οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν, δεν παίρνουν αεροπλάνα, δεν ξενυχτούν, μένουν σε ξενοδοχεία (όχι σε όλα) και ακυρώθηκαν όλες οι συναυλίες και όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις (που θα έφέρναν και ένα οικονομικό όφελος στις διοργανώτριες χώρες) . Αυτές οι τρέχουσες τάσεις θα συνεχιστούν ακόμα και μετά την εξάλειψη της επιδημίας.

Ποιοί κερδίζουν

Οι μεγάλοι νικητές θα είναι οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο διαδίκτυο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι αλυσίδες σουπερμάρκετ (με on line υπηρεσίες), eshops, ισχυρές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο για την αντιμετώπιση ασθενειών, τεχνολογικές εταιρείες και υπηρεσίες, και τέλος διάφορες ειδικότητες ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι.

Δεδομένου ότι τα σχολεία είναι κλειστά και όλα τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο μέχρι και τo λύκείο ακινητοποιούνται στο σπίτι, γυρίζουν την ενασχόλησή τους σε online video games. Τα παιδιά, καθώς και μερικοί ενήλικες, παίζουν παιχνίδια για να διασκεδάσουν, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει απουσία αθλητικών εκδηλώσεων και είναι ένας τρόπος εκτόνωσης…

Είναι επίσης ένας τρόπος για να αλληλεπιδράσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας για να διατηρείτε κοινωνικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα ασκείτε αυτοδιάθεση. Όσο αυτή η τάση συνεχίζεται, οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον χώρο είναι ασφαλείς και θα αυξηθούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “Οι εταιρείες Tech εξακολουθούν να προσλαμβάνουν πυρετωδώς καθώς κινούνται για να εκμεταλλευτούν έναν κόσμο που μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή μορφή ως αποτέλεσμα του κορωναϊού, παρά τις μαζικές απολύσεις και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την πτώση των παγκόσμιων αγορών.

Υπάρχουν εταιρίες όπως η Amazon που ισχυρίζονται ότι έχουν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας ανοιχτές.

Οι κολοσοί με τεράστια ποσά μετρητών στους ισολογισμούς τους, όπως το Amazon, το Google, η Apple, η Microsoft και το Netflix, θα έχουν την επιρροή και τα κεφάλαια για να ξεπεράσουν την έξαρση. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βρουν θέσεις εργασίας αλλά και ισχυρές απαιτήσεις από ορισμένες εταιρείες. Καθώς οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και αδυνατούν ή δεν θέλουν να βγάλουν έξω από το σπίτι, το Amazon είναι η φυσική επιλογή για αγορές. Το κέρδος της Amazon είναι η απώλεια των μικρών και μεσαίων λιανοπωλητων.

Για να μην καταστροφολογούμε απο την στιγμή που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί όλο αυτό δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τι θα γίνει αμα αυτό τραβήξει.Για παράδειγμα αν οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μετά το πέρας του κινδύνου τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και οι έμποροι λιανικής ειδίκευσης θα χάσουν τις δραστηριότητές τους και μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Μεγάλοι λιανοπωλητές ήδη (στο εξωτερικό) ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα καταστήματά τους και εδώ ακούγονται φήμες για μείωση μισθού μεχρι και 50% σε υπαλλήλους που το επάγγελμά τους δεν τσουλάει αυτόν τον καιρό. Αυτό θα προκαλέσει την απώλεια θέσεων εργασίας από μεγάλο αριθμό εργαζομένων λιανικής.Είναι όμως ακραίο και καθαρά εικονικό.

Editorial – MyFamily

Write A Comment

error: Content is protected !!