Τα γονεϊκά καθήκοντα μιας ανύπαντρης μητέρας δεν διαφέρουν από αυτά μιας παντρεμένης – εκτός από το ότι είσαι μόνη σου. Εδώ υπάρχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες έγνοιες των νέων ανύπαντρων μητέρων και μερικά λόγια σοφίας για να σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε.

Όταν η κόρη μου, Άννα, ήταν 7 μηνών ο πατέρας της και γω χωρίσαμε. Αυτός έφυγε από την χώρα – χωρίς να πει ούτε αντίο – για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Εγώ ήμουν μια συντετριμμένη 28χρονη με τρελές ορμόνες και ανάμεσα στις ώρες που δούλευα επιμελούμενη βιβλία φρόντιζα την Άννα και πολτοποιούσα βρεφική τροφή.

Ο πρώτος χρόνος ήταν ένα χάος. Δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι δεν είχα στην ζωή μου πρότυπα ανύπαντρων μητέρων – εκτός από την Madonna η οποία και αυτή είχε αναλάβει μόνη της την ανατροφή των παιδιών της εκείνη την εποχή. Σκεφτόμουν ότι αν μπορεί αυτή να το κάνει μπορώ και γω αλλά εγώ απείχα από την ζωή μιας superstar.
Ευτυχώς είχα φανταστικούς φίλους που βοήθησαν. Ίσως κανείς από αυτούς να μην ήξερε τι ακριβώς περνούσα αλλά κρατούσαν την μικρή και την γέμιζαν αγάπη και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ μέχρι σήμερα.

Μετά από κάποιο καιρό στάθηκα στα πόδια μου και τόλμησα να βγω. Και τί είδα? Πολλές περισσότερες ανύπαντρες μητέρες απ’ότι είχα παρατηρήσει πριν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης γεννητικότητας για τις ανύπαντρες γυναίκες ήταν 41 γέννες ανά 1000 στις ηλικίες 15-44 ετών το 2019 σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών. Μια προειδοποίηση: Οι στατιστικές δεν λένε πόσες ανύπαντρες μητέρες έχουν σύντροφο (και επιλέγουν να μην παντρευτούν), πόσες ζουν με την οικογένειά τους (άρα έχουν κάποια βοήθεια) και πόσες είναι αληθινά μόνες. Αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλές ανύπαντρες μητέρες εκεί έξω. Οι καθημερινές υποχρεώσεις για έναν γονιό που είναι μόνος του δεν διαφέρουν από αυτές ενός παντρεμένου: διαχείριση αϋπνίας, εύρεση παιδικού σταθμού, πληρωμή λογαριασμών. Αλλά…είσαι μόνος σου. Ακόμα και έτσι όμως, οι ανύπαντρες μητέρες συμφωνούν πως ακόμα και όταν είναι πνιγμένες υπάρχει συνήθως τρόπος να λύσεις τα προβλήματα.
Εδώ υπάρχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες έγνοιες των νέων ανύπαντρων μητέρων και μερικά λόγια σοφίας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η μεγαλύτερη απάντηση είναι ότι ο γονεϊκός ρόλος είναι η μεγαλύτερη δέσμευση που θα αναλάβετε ποτέ. Αλλά αυτό αληθεύει κι αν είστε παντρεμένοι! Θα ξεπεράσετε τον φόβο!

“Μπορείς να επιβιώσεις από αυτό ή μπορείς να ξαπλώσεις και να πεθάνεις”, είναι αυτό που είπε στον εαυτό της η Christina Ann Zola από την Washington, D.C όταν χώρισε με τον σύζυγό της. Είχαν φύγει από την χώρα και είχαν ένα μωρό και μετά ο γάμος τους διαλύθηκε. Η Zola επέστρεψε στις ΗΠΑ μαζί με ένα νήπιο, 4 βαλίτσες και 400 δολλάρια. “Η ζωή μου είναι μια σειρά από κρίσεις τύπου ΄ωχ αυτό ήταν σκληρό΄ αλλά απλά συνεχίζω”, λέει η Zola. “Δεν μπορείς να αφήνεις τα πράγματα να σε σταματούν”.

Ένα τρόπος για να ηρεμείτε: πάρτε την ζωή ένα βήμα την φορά. Συγκεντρωθείτε στο να γεννήσετε, μετά να φροντίσετε ένα νεογέννητο, μετά να ψάξετε για δουλειά και νταντά.
“Ξεχάστε μακροχρόνια σχέδια και στρατηγικές κατά την διάρκεια των πρώτων βδομάδων που στερείστε ύπνο”, λέει η Leah Klungness, ψυχολόγος στην Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας του The Complete Single Mother. “Έχετε όλη την υπόλοιπη ζωή σας να σκέφτεστε και να σχεδιάζετε”.

Φυσικά θα έχετε ακόμα φόβους οπότε εκμυστηρευτείτε τους σε φίλους και οικογένεια που σας δίνουν σωστές και λογικές συμβουλές και δεν πανικοβάλλονται. Το γεγονός ότι η μητέρα της ήταν ψύχραιμη σχετικά με την εγκυμοσύνη της ελάττωσε το άγχος της ανύπαντρης μητέρας Kali Kimberlin από το Pittsburgh. “Όταν άρχισα να φοβάμαι, μου έλεγε ¨Όλα θα πάνε καλά¨, λέει η Kimberlin η οποία γέννησε την κόρη της McKenna Grace τον Απρίλιο. Και είχε δίκιο”.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΣ;

Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες που παίρνουν φερέγγυες και σημαντικές πληρωμές για την ανατροφή του παιδιού από τον πατέρα. Αλλά εάν διαβάζοντας αυτή την πρόταση γελάτε με πίκρα τότε ίσως είστε μια από την πλειοψηφία των γυναικών που έχουν γίνει ο κουβαλητής.

“Ο γιος μου βασίζεται σε μένα και μόνο σε μένα”, λέει η Zola. Ήταν έξυπνη – και τυχερή: Όταν πρωτομετακόμισε στην D.C εξήγησε την κατάστασή της σε ένα σημείωμα που έστειλε στην διαδικτυακή υπηρεσία Listserv για τους κατοίκους της πόλης. “Μια ανύπαντρη μαμά έγραψε ότι μπορούσαμε να μείνουμε μαζί της και μια άλλη προσέφερε ρούχα”, θυμάται η Zola. Αλλά η αληθινή ευλογία ήταν όταν μια μαμά προώθησε το βιογραφικό της Zola σε μια αρχιτεκτονική εταιρεία η οποία την προσέλαβε για την τωρινή της δουλειά. “ Είμαι ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Διευθύνοντος Συμβούλου”, λέει.

Η Amy Anderson από το Seattle λέει ότι όταν χώρισε με τον πατέρα της κόρης της, Hailey, αμέσως μετά της Hailey τα πρώτα γενέθλια, έπρεπε να δανειστεί χρήματα από την οικογένειά της για να τα φέρει βόλτα. Αλλά είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο υπολογιστών όταν ήταν έγκυος και παρ’όλο που η πρόωρη γέννα της την απέτρεψε από το να το ολοκληρώσει, χρησιμοποίησε τις καινούριες της δεξιότητες για να κλείσει συμβόλαιο για δουλειά στην Intel. “Το ότι είχα την Hailey ήταν το κίνητρό μου για να τα καταφέρω”, λέει. Θα υπάρχουν μέρες που το να δουλεύεις – δεν έχεις επιλογή! – θα σε γεμίζει πίκρα. Η Zola, η οποία μερικές φορές δουλεύει 60 ώρες την εβδομάδα, καταπολεμά την αγανάκτηση υπενθυμίζοντας στον εαυτό της τι καλό πρότυπο είναι για τον γιο της. Η Lesley Grider από το Milwaukee συμφωνεί. Δουλεύει με πλήρες ωράριο σε έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης ενώ το 2χρονο παιδί της μένει με τον παππού. “Το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την κόρη μου είναι να της δείξω πώς να γίνει δυνατό και εφευρετικό άτομο”, λέει η Grider. Το εργασιακό της ήθος έχει αποδώσει: Μόλις αγόρασε το πρώτο της σπίτι. “Έχω βρει μια απίστευτη πηγή ανεξαρτησίας και δύναμης μέσα από αυτή την κατάσταση”, προσθέτει.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΝ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ;

Το διαζύγιο και η γέννα εκτός γάμου δεν είναι το ίδιο στιγματισμένα όπως ήταν σε παλαιότερες εποχές. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο και το 1/3 των γεννήσεων συμβαίνουν εκτός γάμου? Οι στατιστικές δεν είναι πανάκεια όμως. “Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε μια ανύπαντρη μαμά – εμού συμπεριλαμβανομένης – που δεν ανησυχούσε καθόλου”, λέει η Darla Rainford από το Eagan της Minnesota. Να είστε έτοιμες για διάφορες άβολες καταστάσεις, από επιτιμητικούς παππούδες και γιαγιάδες μέχρι κουτσομπόληδες συναδέλφους.

Ίσως απομακρυνθείτε από κάποιους φίλους την ώρα που θα έρχεστε κοντά με άλλους. “Περιβάλετε τον εαυτό σας όποτε είναι δυνατόν με συναισθηματικά γενναιόδωρους και ασφαλείς ανθρώπους οι οποίοι σας τονώνουν την αυτοπεποίθηση”, λέει η Klungness.

Πώς να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά όταν οι άνθρωποι είναι επικριτικοί; “Το να κάθεστε σπίτι μόνο με την συντροφιά του παιδιού σας δεν θα βοηθήσει”, λέει η Klungness. Ίσως επωφεληθείτε από ένα γκρουπ νέων μητέρων. Ψάξτε στο διαδίκτυο για γκρουπ στην γειτονιά σας ή κοιτάξτε για ανακοινώσεις σε τοπικά καταστήματα. Ανακατευτείτε με τον κόσμο σε μια βιβλιοθήκη την ώρα ανάγνωσης μιας ιστορίας ή σε ένα Gymboree μάθημα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κοιτούσα το αριστερό χέρι των γυανικών για να βρω βέρα αλλά το έχω κάνει!

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΜΠΑ;

Υπάρχουν τόσες παραλλαγές πατρικής ανάμειξης όσοι είναι και οι πατεράδες. Το παιδί σας ίσως βλέπει τον Μπαμπά όλη την ώρα ή ο Μπαμπάς να μην είναι στο προσκήνιο – ή οτιδήποτε άλλο. Εξαρτάται από εσάς φυσικά να κάνετε το παιδί σας να νοιώθει ότι αγαπιέται ο,τι και να γίνει.

“Ένα καλά ισορροπημένο παιδί συνήθως μεγαλώνει με τουλάχιστον έναν περιποιητικό γονιό ή κηδεμόνα που μπορεί να βοηθήσει με το άγχος και να μην παίξει τον ρόλο του θύματος”, λέει η Mikki Morrissette, μια ανύπαντρη μαμά δύο παιδιών από την Minneapolis και συγγραφέας του Choosing Single Motherhood (choosingsinglemotherhood.com).

“Ο θυμός μου είναι δικός μου”, σκέφτεται η Anderson της οποίας η κόρη, Hailey, είναι τώρα 7 ετών. “Η κόρη μου θα έχει θέματα με τον κάθε γονιό μια μέρα. Δεν χρειάζεται να ρίχνω έξτρα λάδι στην φωτιά”.

“Αν είστε αρνητικές προς τους άντρες ή τον πρώην σας, το παιδί σας θα το καταλάβει”, λέει η Zola. “Θα γυρίσει να σε δαγκώσει αργότερα”. Η Anderson συμφωνεί: “Αφήνω τον εαυτό μου να παίξει μια αποτρόπαια φαντασία στο μυαλό μου, γελάω με αυτό και μετά συνεχίζω να κάνω αυτό που είναι πραγματικά το καλύτερο για το παιδί μου”.

Και αν ο πατέρας του παιδιού σας δεν είναι στο προσκήνιο, πάρτε κουράγιο. Υπάρχουν καλά ανδρικά πρότυπα, αν όχι μέσα στην δική σας οικογένεια, τότε ανάμεσα σε προπονητές, δασκάλους και γείτονες που ξέρετε. Η Zola έχει κάνει φίλο έναν ανύπαντρο πατέρα 2 παιδιών. Μπορεί να βασιστεί πάνω του να πάρει τον γιο της από τον παιδικό σταθμό όταν χρειάζεται να δουλεύει μέχρι αργά και οι δυο οικογένειες συχνά βρίσκονται για παιχνίδι.

Το να έχεις άλλους ανθρώπους στην ζωή του παιδιού σου σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Μιας και ο πρώην μου έφυγε, βασίζομαι στον παππού να πάρει την κόρη μου από το σχολείο κάθε Δευτέρα και στην θεία Rebecca να οργανώσει τα διάφορα πυτζάμα παρτυ. Χρησιμοποιώ αυτόν τον χρόνο για να αθλούμαι και ναι, για να ξαναβγώ ραντεβού.

“Η ουσία του να είσαι καλός γονιός είναι να βάζεις πρώτα τις δικές σου ανάγκες”. Αυτό δεν σημαίνει να θέτεις σε κίνδυνο την ανατροφή του παιδιού. Σημαίνει να κρατάς τον εαυτό σου όσο πιο συγκεντρωμένο και χωρίς άγχος μπορείς ώστε να μπορείς να δώσεις στο μωρό σου την υπέροχη παιδική ηλικία που του ή της αξίζει.

Έλενα
Ευτυχισμένη Μητέρα

Write A Comment

error: Content is protected !!