Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμα της στις 8 Δεκεμβρίου 2017, ανακήρυξε την 16η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης (International Day of Living Together in Peace), ως μέσο τακτικής κινητοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας, της ένταξης, της κατανόησης και της αλληλεγγύης.

Η Ημέρα στοχεύει να υποστηρίξει την επιθυμία να ζούμε και να ενεργούμε μαζί, ενωμένοι στις διαφορές και την διαφορετικότητα, προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονίας.

Αυτή η μέρα υπενθυμίζει όλη τη δουλειά που απομένει να γίνει για την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης και της μη βίας.

Ιδρύθηκε μετά τον πιο τρομερό πόλεμο και στοχεύει να οικοδομήσει τις άμυνες της ειρήνης στο μυαλό των γυναικών και των ανδρών μέσω των κοινών αγαθών που είναι η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφόρηση και ο πολιτισμός.

Η ημέρα αυτή προσκαλούνται όλες οι χώρες να προωθήσουν περαιτέρω τη συμφιλίωση να συμβάλουν στη διασφάλιση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης, μεταξύ άλλων με τη συνεργασία με κοινότητες, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους σχετικούς παράγοντες, μέσω συμφιλιωτικών μέτρων και πράξεων υπηρεσίας και ενθαρρύνοντας τη συγχώρεση και τη συμπόνια μεταξύ των ανθρώπων.

Το να ζεις μαζί ειρηνικά σημαίνει να αποδέχεσαι τις διαφορές και να έχεις την ικανότητα να ακούς, να αναγνωρίζεις, να σέβεσαι και να εκτιμάς τους άλλους, καθώς και να ζεις με ειρηνικό και ενωμένο τρόπο.

Πηγή : UNESCO
https://www.unesco.org/en/days/living-together-peace

Comments are closed.

error: Content is protected !!