Το να υιοθετησετε μια κατοικίδια γάτα είναι μία απόφαση που πιστέψτε με θα σας δικαιώσει (εμπιστευτείτε με, το ξέρω γιατί έχω 5!) και αποτελούν μια τόσο υπέροχη προσθήκη στην οικογένεια! Αλλά αν δεν είχατε ποτέ γάτα στο παρελθόν, μπορεί αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να καταλάβετε λίγο γι ‘αυτήν και τον κόσμο τους πριν έρθει σπίτι για να ζήσει μαζί σας.

 • Αρχικά με το που παρθεί η απόφαση και πριν την φέρετε σπίτι σας, θα χρειαστεί να έχετε από πριν προσαρμόσει έναν χώρο για να αισθάνονται ασφαλείς όταν έρθουν για πρώτη φορά στο σπίτι. Οι πρώτες μέρες τους στο σπίτι είναι πιθανό να είναι πολύ νευρικές, έτσι θα χρειαστούν κάπου που μπορούν να πάνε και να περάσουν λίγο ήσυχο χρόνο και να αισθάνονται ότι δεν ενοχλούνται μέρι να αρχίσουν να συνηθίζουν τον περιβάλλοντα χώρο.
 • Στειρώστε τη γάτα σας – Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας ποια είναι η ελάχιστη ηλικία στην οποία θα στειρωθούν, καθώς μπορεί να διαφέρει.
 • Βάλτε στη γάτα σας μικροτσίπ – είτε σχεδιάζετε να την αφήσετε έξω είτε να την κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο.
  Αυτό μπορεί να γίνει και την ίδια στιγμή που την στειρώνετε. Είναι φθηνό και είναι σημαντικό εάν η γάτα σας χαθεί ή και μεταφερθεί σε κτηνίατρο από έναν φιλικό περαστικό εαν έχει τραυματιστεί, και εύκολα έτσι μπορείτε να την ξαναβρείτε.
 • Αλλάζετε τακτικά τον χώμα τους, ακόμα κι αν φαίνεται καθαρό. Οι γάτες θάβουν τα περιττώματά τους αρκετά μέσα στο χώμα αλλά κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσουν να μυρίζουν.
 • Μην περιμένετε αγκαλιές και φιλιά…. Όλες οι γάτες είναι σαν εμάς και έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, άλλες γάτες είναι εξωστρεφείς και δείχνουν τα συναισθήματά τους και άλλες όχι. Εάν αναζητάτε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας, τότε η υιοθεσία μιας μεγαλύτερης γάτας μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς, καθώς τα κέντρα διάσωσης πιθανότατα θα γνωρίζουν περισσότερα για την προσωπικότητά τους από ό,τι με ένα νεαρό γατάκι.
 • Μην αλλάζετε συνέχεια τροφή για γάτες. Οι γάτες γενικά έχουν πολύ αναστατωμένο στομάχι εάν αλλάζετε το φαγητό τους πολύ συχνά. Βρείτε μια μάρκα τροφής, όπως ζελέ/σάλτσες κρέατος ή ξηρές τροφές και επιμείνετε σε αυτή αν είναι ευχαριστημένες , βέβαια είπαμε ότι η παραξενιά είναι στο αίμα τους, υπάρχει και η περίπτωση να σταματήσουν ξαφνικά να τρωνε κάτι που ήταν στην διατροφική τους ρουτίνα και να πρέπει να αλλάξετε τροφή κάποια στιγμή.
  Και εμείς κάθε μέρα δεν τρώμε πίτσα…
 • Εάν υιοθετήσετε ένα γατάκι, πιθανότατα θα είναι πολύ παιχνιδιάρικο, γι’ αυτό πάρτε του μερικά παιχνίδια για γάτες, όπως μικρές μπάλες για να κυνηγήσει, ένα τούνελ για γάτες,τρελόμπαλες ή ακόμα φέρτε του κάποια βαρετά για εσάς παλιά παιχνίδια των παιδιών – συνήθως τα πηγαίνουν καλά και με αυτά.

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να ήταν χρήσιμες και αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε σύντομα ένα γούνινο μωρό, τότε συγχαρητήρια, οι γάτες σίγουρα βοηθούν στο να γίνει ένα σπίτι- ολοκληρωμένο και αληθινό σπίτι!

Άννα Μαρία Δαβή – Αναγνώστρια

Write A Comment

error: Content is protected !!