Το Αγγλικό SBS μίλησε με τον κορυφαίο ιατρό μολυσματικών ασθενειών καθηγητή Peter Collignon για να καταρρίψει μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Τα εμβόλια για τον COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις σοβαρές ασθένειες και τη νοσηλεία και θεωρούνται το εισιτήριό μας για τον αποκλεισμό του ιού και τον κίνδυνο να χάσουμε την ζωή μας απο επιπλοκές που δημιουργεί.

Στην Ευρώπη, σχεδόν όλοι οι θάνατοι από COVID-19 αφορούν τώρα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Αποδεικνύεται έτσι τι μπορούν να κάνουν τα εμβόλια όταν σχεδόν το 50 % της ηπείρου είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αλλά παρά την επιτυχία τους, εξακολουθούν να κυκλοφορούν μύθοι σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους μύθους όμως καταρρίπτονται αμέσως, όπως εξηγείται από τον ιατρό μολυσματικών ασθενειών και καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Peter Collignon.

ΜΥΘΟΣ 1:
Οι δοκιμές για τα εμβόλια COVID-19 έγιναν γρήγορα και δεν ήταν τόσο εμπεριστατωμένες.

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca πέρασαν την πλήρη διαδικασία που απαιτείται για την έγκριση τους.
Οι δοκιμές για τα εμβόλια COVID-19 που ήταν διαθέσιμα ήταν «τόσο εκτεταμένες όσο οποιαδήποτε άλλη».

«Συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, τόσοι πολλοί όσο σε κανένα φάρμακο ή εμβόλιο μέχρι τώρα στα χρονικά». Η Ευρωπαική Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) ενέκρινε προσωρινά τα εμβόλια μετά από πλήρη αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία με εκείνη για οποιοδήποτε εμβόλιο που έχει εγκριθεί σε αυτήν τη χώρα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό φαρμάκων.

Η μόνη αξιοσημείωτη παρενέργεια που δεν εμφανίστηκε σε δοκιμές, η διαταραχή πήξης του αίματος που σχετίζεται με το τεμβόλιο AstraZeneca και δεν θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί νωρίτερα λόγω του πόσο σπάνια είναι, εξήγησε ο καθηγητής . Μόνο όταν κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους θα μπορούσε να έχει βρεθεί εφόσον το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι δοκιμές και η θεραπεία έχουν βελτιωθεί από τότε που εμφανίστηκε αυτή η σπάνια παρενέργεια, χάρη στην ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και οδηγιών.

ΜΥΘΟΣ 2:
Είμαι νέος και υγιής δεν χρειάζομαι το εμβόλιο.

Ο COVID μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και θάνατο επίσης σε όλες τις ηλικίες απλά το κάνει πιο συχνά σε ηλικιωμένους.

Εάν είστε 80 ετών και κολλήσετε COVID, έχετε μία στις δέκα πιθανότητες να πεθάνετε.
Αν είσαι 70, δύο στις 100.

Εάν ένας 30χρονος κολλήσει COVID-19, η πιθανότητα να πεθάνει γίνεται μία στις 10.000
Οπότε ίσως πείτε “τι με ανησυχεί” – αλλά εδώ δεν έχουμε μόνο το θέμα ης απώλειας της ζωής, υπάρχουν και άλλα προβλήματα με τον COVID.

Μπορεί να αρρωστήσετε και να έχετε μακροχρόνια και μόνιμα προβλήματα δια βίου όπως για παράδειγμα αναπνευστικά, καρδιαγγειακά καί άλλ που θασας ακολουθούνε μία ζωή επηρεάζοντας άμεσα το βιοτικό σας επίπεδο.

ΜΥΘΟΣ 3:
Με το εμβόλιο κολλάς Covid.

Δεν πρόκειται να κολλήσετε COVID από το εμβόλιο.
Κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ζωντανό ιό COVID ή ακόμη και παραλλαγή ενός ζωντανού ιού COVID . Το μόνο που κάνουν τα εμβόλια είναι να σας εμποδίσουν να νοσήσετε ή να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνετε, για αυτό κατασκευάστικαν εξ’αρχής. Εάν έχετε πυρετό, πονοκέφαλο ή μυϊκούς πόνους μετά το εμβόλιο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί και έχει ενεργοποιηθεί, απλά κάθε σώμα λειτουργεί διαφορετικά

.

ΜΥΘΟΣ 4:
Το εμβόλιο πορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά μου.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια COVID-19 επηρεάζουν τη γονιμότητα με οποιονδήποτε τρόπο..
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι εάν προσβληθείτε από τον COVID επειδή δεν είστε εμβολιασμένος, αυτό έχει μεγάλη επίδραση και στη γονιμότητά σας σε περίπτωση που αρρωστήσετε βαριά, δήλωσε ο καθηγητής Collignon.

«Μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να έχετε πρόβλημα γονιμότητας εάν προσβληθείτε από τον COVID παρά να εμβολιαστείτε».

ΜΥΘΟΣ 5:
Υπάρχει ένα μικροτσίπ μέσα στο εμβόλιο για να με ελέγχουν.

Δεν υπάρχει μικροτσίπ σε κανένα από τα εμβόλια.Δεν υπάρχει λόγος.
Εάν κάποιος θέλει να ελένξει τον τρόπο ζωής μας, που πάμε, τι κάνουμε , τί καταναλώνουμε, ακόμα και τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις μπορεί απλα να να ερευνήσει με πολλούς τρόπους το κινητό μας το οποίο αποτυπώνει 100% το ποιοί είμαστε.

Τεχνολογικά μπορέι να αναπτυχτεί νανοτσιπ να χωρέσει σε ένα εμβόλιο αλλά δεν θα μπορεί να εκπέμπει πουθενά εκτός εάν είναι επιδερμικό και όχι μέσα στο αίμα μας ‘οπως επίσης δεν θα μπορεί να παίρνει ενέργεια από κάπου.

Μακάρι να είχαμε φτάσει σε τέτοιο τεχνολογικό επίπεδο, η ιατρική θα είχε γνωρίσει μεγάλες στιγμές…



Write A Comment

error: Content is protected !!