Πώς οι μέλισσες παράγουν μέλι;
Όλα ξεκινάνε όταν μια μέλισσα σταματά σε ένα λουλούδι και απορροφά το γλυκό υγρό νέκταρ.
Αποθηκεύει το νέκταρ σε έναν ειδικό σάκο που ονομάζεται καλλιέργεια μελιού, όπου τα ένζυμα το διασπούν σε απλά σάκχαρα.Στην κυψέλη, άλλες μέλισσες μεταφέρουν το νέκταρ σε κηρήθρες.Αιωρούνται πάνω από τα κελιά, δημιουργώντας ένα αεράκι που στεγνώνει το νέκταρ μέχρι να γίνει μέλι και στη συνέχεια σφραγίζουν τις κυψέλες με κερί. Οι μέλισσες επισκέπτονται 2 εκατομμύρια λουλούδια για να φτιάξουν ένα κιλό μέλι!!!

Είναι το μέλι τα περιττώματα της μέλισσας?
Όταν μαζεύουν νέκταρ, οι μέλισσες το αποθηκεύουν σε ένα ειδικό δεύτερο στομάχι μόνο για μέλι. Και το ρίχνουν όταν επιστρέφουν στην κυψέλη, δεν είναι λοιπόν το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι αφού το νέκταρ δεν ήταν ποτέ στο κανονικό στομάχι της μέλισσας, δεν είναι περιττώματα.

Πόσο καιρό τρώνε οι άνθρωποι το μέλι;

Οι άνθρωποι μαζεύουν μέλι για χιλιάδες χρόνια τώρα.Αρχαίες παραστάσεις χαραγμένες σε βράχους στην Ισπανία από το 6000 π.Χ. δείχνουν ανθρώπους να μαζεύουν μέλι. Κερί μελισσών από περίπου το 8000 π.Χ. βρέθηκε σε γλάστρες στην Τουρκία. Μέχρι το 2400 π.Χ., οι Αιγύπτιοι ήταν ειδικευμένοι μελισσοκόμοι. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι χώριζαν τα δάση σε βοσκότοπους, δημιούργησαν εκτάσεις όπου καλλιεργούσαν λουλούδια και θάμνους. Καθώς οι αγρότες μετακινήθηκαν σε νέες περιοχές, ακολούθησαν και οι μέλισσες.

Μέλι εναντίον ζάχαρης
Σε αυτό το dabate, το μέλι έχει πλεονέκτημα. Έχει υγιή αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και βιταμίνες. Oρισμένοι ειδικοί λένε ότι τα οφέλη του μελιού είναι πολύ μικρά για να έχουν σημασία. Εκτός αυτού, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι έχει 21 θερμίδες, σε σύγκριση με 16 της ζάχαρης.
Μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους.
Μπορεί προκληθεί αλλαντίαση.

Το μέλι θα βοηθήσει στις αλλεργίες μου;
Το μέλι περιέχει γύρη, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τρώνε μέλι για ανακούφιση από τον αλλεργικό πυρετό και άλλες αλλεργίες.Όμως η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Η κατανάλωση μελιού δεν θα βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους με εποχιακές αλλεργίες.

Μπορεί το μέλι να να θεραπεύσει πληγές;
Η χρήση μελιού για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιατρικής εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σε πληγές. Έχει φυσικές ενώσεις που καταπολεμούν τα βακτήρια, προάγουν την επούλωση, προλαμβάνουν λοιμώξεις και διευκολύνουν το πρήξιμο. Για να είστε ασφαλείς, αγοράστε μέλι ιατρικής ποιότητας από ένα φαρμακείο πριν να θεραπεύσετε μια πληγή ή κάψιμο. Πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό σας εάν η πληγή είναι σοβαρή.

Πόσο διαρκεί το μέλι;
Το μέλι έχει καταπληκτική διάρκεια ζωής.
Οι επιστήμονες βρήκαν δοχεία μελιού σε αιγυπτιακούς τάφους ηλικίας χιλιάδων ετών – και ακόμα ασφαλή για κατανάλωση! Η χαμηλή υγρασία, τα ισχυρά οξέα και οι αντιβακτηριακές ενώσεις το καθιστούν σχεδόν αδύνατο να χαλάσει όσο είναι σφραγισμένο. Φυλάξτε το σε ένα ερμητικά κλειστό βάζο σε ξηρό, δροσερό μέρος σαν ένα ντουλάπι. Εάν ζαχαρώσει, βάλτε το σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (όπως είναι με το γυάλινο δοχείο του) μέχρι να ξαναγίνει όπως πριν.

Τι είναι ο βασιλικός πολτός;
Είναι superfood για τις μέλισσες. Κάθε νεογέννητη μέλισσα το τρώει για λίγες μέρες. Αλλά οι μέλισσες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό μέχρι να είναι ενήλικες. Γι ‘αυτό οι βασίλισσες είναι μεγαλύτερες και ζουν περισσότερο από άλλες μέλισσες. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ο βασιλικός πολτός είναι επίσης ένα superfood για τους ανθρώπους και μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα, από φαλάκρα έως εμμηνόπαυση και αρθρίτιδα. Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί για το βασιλικό πολτό είναι αβάσιμοι.
Γενικότερα, ο βασιλικός πολτός καλό είναι να λαμβάνεται σε δύσκολες περιόδους, για την αντιμετώπιση της κόπωσης & της εξάντλησης.
Τip: Το χρώμα του βασιλικού πολτου είναι ο σημαντικότερος δείκτης της κατάστασής του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό υπόλευκο χρώμα. Όταν το χρώμα του μεταβάλλεται σε κιτρινωπό ή γκρι, σημαίνει ότι έχει φθαρεί ή ότι δεν είναι φρέσκος.

Τι είναι το μέλι Manuka;
Αυτό το σκούρο μέλι, φτιαγμένο από το νέκταρ των δέντρων manuka στη Νέα Ζηλανδία, είναι μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία για πληγές, εγκαύματα και έλκη. Έχει μια αντιβακτηριακή ένωση που είναι μοναδική μεταξύ των μελιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι και περιζήτητο. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση του μελιού manuka για την επούλωση πληγών και δερματικών παθήσεων και για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων. Δείχνει επίσης ότι υπόσχεται να θεραπεύσει ορισμένους καρκίνους.

Μπορεί το μέλι να απαλύνει τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος;
Μελέτες δείχνουν ότι μια μικρή ποσότητα βοηθά τα παιδιά να βήχουν λιγότερο και να κοιμούνται καλύτερα, σε σύγκριση με άλλα φάρμακα και γνωστά σιρόπια ή χάπια αλλεργίας


Comments are closed.

error: Content is protected !!