Καθώς η γη οδεύει προς τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών στην ιστορία της , μια θεωρία συνωμοσίας έχει απογειωθεί στο διαδίκτυο που υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντολόγοι έβαλαν σκόπιμα μερικές από τις φωτιές.
Παράλληλα την ίδια χρονική στιγμή το Twitter απαγόρεψε τις παραπλανητικές διαφημίσεις που έρχονται σε αντίθεση με την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε η εταιρεία την παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Συγκεκριμένα το Twitter ανέφερε ότι όσοι αρνούνται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν στοχεύσει ιστότοπους όπως το Twitter και το Facebook, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν εκατοντάδες και χιλιάδες χρήστες αυτών των πλατφορμών με ψευδείς ισχυρισμούς.
Καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη και πολύ συχνά ίδια χρονική στιγμή, ορισμένοι αμφισβητούν ότι θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει όλες οι πυρκαγιές την ίδια μέρα.
Η αλήθεια όμως έιναι ότι πολλές από τις φωτιές Θα μπορούσαν να σχετίζονται με γενικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της δασικής βιομηχανίας, των ηλεκτροφόρων γραμμών ή της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, των πυρκαγιών σε σιδηρόδρομους , την καύση ξερόχορτων ή διαφόρων εργασιών όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός.
Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνωμοσίας προσπάθησαν επανειλημμένα να προσδιορίσουν αρχικά τις καταστροφικές εποχές των πυρκαγιών σε εμπρηστές με πολιτικά κίνητρα.
Κατά τη διάρκεια του Μαύρου Καλοκαιριού της Αυστραλίας του 2020, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν στατιστικά στοιχεία εμπρησμών από ένα προηγούμενο έτος όμως για να κατηγορήσουν άσχετα εγκλήματα για τις πυρκαγιές της σεζόν, το οποίο ασφαλώς δεν πέτυχε και αμαύρωσε μία προσπάθεια που ίσως εξ’ αρχής είχε μία βάση.
Στην Καλιφόρνια το 2021, εμπρηστές βρίσκονταν πίσω από πολλές πυρκαγιές, έγιναν συλλήψεις μεν — αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προωθούσαν μια ατζέντα για την κλιματική αλλαγή, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι στο διαδίκτυο, γνωρίζουμε ότι πολλοί φυλακίστηκαν και συνεχισαν με ψυχολογικές θεραπείες κλπ. εφόσον είχαν προφίλ πυρομανή.
Ο Chris Russill, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carleton που μελετά την επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή, είπε ότι η θεωρία της οικοτρομοκρατίας μπορεί κάποτε να είχε κάποια βάση στην αλήθεια, αλλά «τότε αυτό γίνεται υπερβολικό ως προς τη σημασία ή τη σημασία της».
Αυτή είναι και η αιτία που στον Καναδά στην Γαλλία και στην Αμερική , ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται γνήσιες αναφορές για ύποπτες πυρκαγιές για να περιφέρουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με άσχετα γεγονότα και τοποθεσίες.
Στην Ελλάδα οι βασικοί υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας των οικοτρομοκρατών βασίζεται καθαρά στο ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις ξεκινάνε τις πυρκαγιές, είτε για να προωθήσουν τις πολιτικές τους για την κλιματική αλλαγή είτε για να αναγκάσουν τους πολίτες να εισέλθουν σε πόλεις όπου θα είναι ευκολότερο να επιβληθούν «κλειματικά lockdown» ή ακόμα χειρότερα για να κάνουν χρήση των μηχανημάτων εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ανεμογεννητριών κ.α.) που θα τοποθετήσουν στις καμένες εκτάσεις εφόσον δεν θα θεωρούνται πια δασικές και θα μπορούν να τις εκμεταλευτούν αποκομίζοντας μεγάλα κεφάλαια σπό το ταμείο στήριξης.
Και όλο αυτο ήρθε να “κουμπώσει” και να δέσει αυτή την θεωρία με τον νόμο του 2020 που άλλαξε την ποινή του εμπρησμού από κακούργημα (μετά από αποδεδειγμένη απόδειξη πράξης) και κάθειρξη έως και 15 χρόνια φυλάκισης σε πλημμέλημα.
Με απλά λόγια πριν τον νόμο αυτό ο εμπρηστής έμπαινε αμέσως μετά την καταδίκη του στη φυλακή με πολυετή κάθειρξη (5-15 έτη) και μετά την ψήφισή του έγινε πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης μόλις 3 ετών που δεν εκτίεται.
Αυτή η θεωρία είναι πολύ νωρίς για να επικυρωθεί ή να καταρριφθει και το μέλλον θα δείξει.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα το 2015, η οποία σήμανε συναγερμό για την επικείμενη κλιματική κρίση δεν άλλαξαν πολλά πράγματα.
Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών κυρίως σε άγρια εδάφη και δημιουργεί μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών και αυτό γιατί επιδεινώθηκε από συνθήκες ζέστης, ξηρότητας και ανέμου.
Στην αντιπέρα όχθη οι υποστηρικτές της θεωρείας αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιμένουν ότι «ο εμπρησμός και όχι η κλιματική αλλαγή» ευθύνεται για τις πυρκαγιές κατηγορώντας ευθέως τις κυβερνήσεις και τις παρακρατικές οργανώσεις για ένα οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας .
Το σύντομο μέλλον πιστεύουμε θα δείξει έαν υπάρχει κάποια απόδειξη όλων αυτών των εικασιών ή μεμονωμένα μπορουν αυτές οι θεωρίες να αποδειχτούν.