Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα γλυκά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου … αλλά αυτό μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα σφάλμα της ζάχαρης. Aς δούμε τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

Κατά την τρέχουσα κατάσταση, πολλοί από εμάς ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ για το πώς τα τρόφιμα μπορούν (και δεν μπορούν) να στηρίξουν την υγεία μας.

Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς τώρα, αλλά υπήρξε μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση καθόλου στη ζάχαρη για μήνες και η μόνη κατανάλωση γλυκαντικής ουσίας ήταν τα εποχιακά φρούτα. Πριν από 80.000 χρόνια, οι κυνηγοί έτρωγαν σποραδικά και σπάνια ζάχαρη, για να ανεβάσουν στιγμιαία τις αντοχές τους.

Ζάχαρη καταναλώνουμε όλο το χρόνο, εύκολα, με το άνοιγμα απλά ενός αναψυκτικού ή ενός καφέ με ζάχαρη έστω και την προσθήκη μίας κοφτής κουταλιάς.Δεν χρειάζεται κάποιος εμπειρογνώμονας να διαπιστώσει ότι η πρόσληψη ζάχαρης είναι πιό συχνή στις μέρες μας απ’ότι παλιά λόγω των κατεργασμένων προιόντων που καταναλώνουμε καθημερινά.

Σήμερα, η ζάχαρη έχει καταστεί εχθρός της δημόσιας υγείας.


Ιατροί και διατροφολόγοι συμβουλεύουν να την αφαιρούμε εντελώς από τη διατροφή μας.
Έχει μάλιστα κατηγορηθεί ότι ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, διότι υποτίθεται ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος που έχει στην ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτό και αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δυσκολεύουν ώστε να αποδείξουν πώς επηρεάζει την υγεία μας.
Μια ανασκόπηση της έρευνας που διεξήχθη κατά την τελευταία πενταετία συνοψίζει ότι μια δίαιτα μεγαλύτερη από 150g φρουκτόζης ανά ημέρα μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδυάζεται με υπερβολικές θερμίδες και ότι οι επιπτώσεις στην υγεία είναι “πιο πιθανές” λόγω της πρόσληψης ζάχαρης αυξάνοντας την πιθανότητα υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων και όχι μόνο των επιπτώσεων της ζάχαρης.

Η ζάχαρη περιλαμβάνεται σχεδόν παντού, σε γλυκαντικά, μέλι και χυμούς φρούτων και προστίθεται στα τρόφιμα και τα ποτά για να βελτιωθεί η γεύση τους.

Αλλά και οι σύνθετοι και απλοί υδατάνθρακες αποτελούνται από μόρια σακχάρων, τα οποία διασπώνται με πέψη στη γλυκόζη και χρησιμοποιούνται από κάθε κύτταρο του σώματος για να παράγουν ενέργεια και να τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνονται σε τροφές ολικής αλέσεως και λαχανικά. Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται πιο εύκολα και απελευθερώνουν γρήγορα τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Περιλαμβάνουν σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα που τρώμε, όπως φρουκτόζη, λακτόζη, σακχαρόζη και γλυκόζη και άλλα, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Πριν από τον 16ο αιώνα μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν ζάχαρη.
Αλλά έγινε πιο διαθέσιμη με το εμπόριο των αποικιών.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1960, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας μετατροπής της γλυκόζης σε φρουκτόζη οδήγησε στη δημιουργία σιροπίου αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ενός συμπυκνώματος γλυκόζης και φρουκτόζης.

Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός, πάνω από κάθε άλλο είδος ζάχαρης, είναι αυτός που πολλοί συνήγοροι της δημόσιας υγείας θεωρούν τον πιο θανατηφόρο.

Συνολικά, τα στοιχεία ότι η προσθήκη ζάχαρης προκαλεί άμεσα διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία ή καρκίνο δεν είναι αρκετά. Ναι, οι υψηλότερες προσλήψεις σχετίζονται με αυτές τις συνθήκες. Αλλά οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ακόμη αποδείξει τι τις προκαλεί.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, ο διαιτολόγοι έρχονται παράλληλα να προσθέσουν ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι διαφορετική για όλους.

Εν κατακλείδι,
Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου :
Οι σημαντικότερες βλαβερές συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι οι εξής:

  • Μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης
  • Καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα
  • Eμποδίζει την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου
  • Αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία
  • Μπορεί να αυξήσει τη συστολική πίεση
  • Αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Πηγή:
American Diabetes Association

Write A Comment

error: Content is protected !!