Καθώς η πανδημία covid-19 εξαπλώνεται, οι τεχνολόγοι βιάζονται να δημιουργήσουν εφαρμογές, υπηρεσίες και συστήματα για την ανίχνευση επαφών και αναγνώριση- ειδοποίηση όλων εκείνων που έρχονται σε επαφή με όσους έχουν νοσήσει.
Tο σύστημα της Κίνας, για παράδειγμα, απορροφά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της ταυτότητας των πολιτών, της τοποθεσίας και ακόμη και του ιστορικού πληρωμών στο διαδίκτυο, ώστε η τοπική αστυνομία να μπορεί να παρακολουθεί όσους παραβιάζουν τους κανόνες καραντίνας.
Ορισμένες εφαρμογές κατασκευάζονται τοπικά από μικρές ομάδες προγραμματιστών, ενώ η Apple και η Google κινητοποιούν τεράστιες ομάδες για να δημιουργήσουν συστήματά που θα ειδοποιούν τους ανθρώπους για πιθανή έκθεση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σχεδόν αμέσως.
Οι απόψεις διαφέρουν ως προς το αν αυτές οι εφαρμογές αυτές είναι απλώς ένας τεχνολογικός οραματισμός ή – αν γίνει σωστά – ένα ενδεχομένως χρήσιμο εργαλείο για τη μη αυτόματη ανίχνευση.
Για πρώτη φορά αναφέρθηκε φέτος η εφαρμογή με το όνομα Covid Tracing Tracker στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια βάση δεδομένων για την καταγραφή λεπτομερειών κάθε σημαντικής αυτοματοποιημένης προσπάθειας ανίχνευσης επαφών σε όλο τον κόσμο από την οποία με συγκεκριμένο λογισμικό και αρκετούς αλγόριθμους εν ενεργεία, αντλεί πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών εγγράφων, ανακοινώσεων και άλλων μέσων,για να κατανοήσουν τις σχετικές τεχνολογίες και πολιτικές.
Αρχικά στην εφαρμογή αυτή θα καταχωρούνται δεδομένα από έγκυρες πηγές.Οι προγραμματιστές θα παίρνουν συνέντευξη από άτομα που έχουν διαγνωστεί με covid-19 και στη συνέχεια θα εντοπίζουν τις πρόσφατες επαφές τους για να υπάρχει αρχικά ένα σημείο αναφοράς και από εκει και πέρα ένας αλγόριθμος θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά.
Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτές τις εφαρμογές και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνία.
- Πόσα άτομα θα τις κατεβάσουν και θα τα τις χρησιμοποιήσουν και πόσο ευρέως θα τις χρησιμοποιούσαν για να δουλέψουν σωστά;
- Με ποια δεδομένα θα συλλέξουν και σε ποιον κοινοποιούνται;
- Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες στο μέλλον;
- Υπάρχουν πολιτικές για την πρόληψη της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων πυ συλλέγονται απο την εφαρμογή αυτή;
Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι δεν υπήρχαν πάντα σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Ασφαλώς όταν αυτή η άλλες παρόμοιες εφαρμογές τεθούν σε ανοικτές πλατφόρμες θα υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα όπως:
- Θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή;
- Πόσο ιδιωτική θα είναι;
- Διατηρούνται τα δικαιώματα των πολιτών;
- Υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο χρήσης των δεδομένων; Τα δεδομένα μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς άλλους από τη δημόσια υγεία, όπως η επιβολή του νόμου – και μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το covid-19.
- Θα καταστραφούν τα δεδομένα μετά από ένα χρονικό διάστημα; Τα δεδομένα που συλλέγουν οι εφαρμογές δεν πρέπει να διαρκούν για πάντα.
Αναμένουμε λοιπόν να ακούσουμε νέα σχετικά με την εξελιξη εφαρμογών για ανίχνευση επαφών και αναγνώριση φορέων covid-19.
Μέχρι τότε ο μόνος σίγουρος τρόπος αποφυγής μόλυνσης από τη νόσο είναι η σωστή προφύλαξη από την πλευρά του πολίτη και το κρατικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης και χειροκίνητης καταγραφής.
Comments are closed.