Ένα από τα πολλά πράγματα που έκανα μόλις o covid-19 χτύπησε τον κόσμο, ήταν να μελετήσω κάποιες εκατοντάδες χρόνια πίσω την ιστορία για να δω πώς οι οικονομίες ανακάμψαν μετά από μία παγκόσμια πανδημία.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται επακριβώς, ωστόσο τα ιστορικά δεδομένα μας δίνουν κάποιες ζωτικές πληροφορίες που μπορούν να ωφελήσουν τους επενδυτές ως προς το πώς οι επιχειρήσεις αλλάζουν, προσαρμόζονται και πώς οι νέες τεχνολογίες της εποχής αυτής άλλαξαν τις οικονομίες του παρελθόντος.

Η ισπανική γρίπη της εποχής του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αυτή η πανδημία ήταν καταστροφική για τις παγκόσμιες οικονομίες. Αλλά αυτό που ήρθε μετά ήταν η μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Από τις αγροτικές οικονομίες, εώς την βιομηχανική επανάσταση, αυτή την εποχή δημιουργήθηκε μια τεράστια μεσαία τάξη πολιτών που δεν υπήρχε ποτέ πριν.

Αυτοί οι νέοι πολίτες της μέσης τάξης ξεκίνησαν την οικονομία που βασίζεται στον καταναλωτή με την εμφάνιση ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα είδη σπιτιού, ηλεκτρικών συσκευών κουζίνας, αυτοκινήτων, τα οποία ήταν κάποτε για την πλούσια τάξη, παράγοντας μαζική συναρμολόγηση παρέχοντας θέσεις εργασίας και αυτοκίνητα για το μέσο άνθρωπο.

Τα “Roaring Twenties” ήταν μια εποχή ταχείας αποδοχής της νέας τεχνολογίας, της οικονομικής ευημερίας της μεσαίας τάξης και μιας νέας αναπτυσσόμενης ομάδας επενδυτών.

Τώρα περίπου 100 χρόνια αργότερα, (οι σοβαρές πανδημίες τείνουν να χτυπούν περίπου κάθε 100 χρόνια) έχουμε μια πανδημία που ονομάζεται Covid-19. Και αυτή τη στιγμή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση επιταχύνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία πλούσιων επενδυτών και εμπόρων που ζουν από το εμπόριο του χρηματιστηρίου και άλλων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Παρόλο που οι επενδυτές λιανικής διαπραγματεύονται εδώ και μερικές δεκαετίες στην εκμάθηση του εμπορίου όπως επαγγελματίες έμποροι, τα εργαλεία, οι δεξιότητες και τα κίνητρα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Την στιγμή που μιλάμε οιι ευκαιρίες απασχόλησης συρρικνώνονται λόγω της προόδου των ρομπότ, των αλγορίθμων και αυτόματων λογισμικών συστημάτων (που αναμένεται να εκτοπίσουν γρήγορα ανθρώπινους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του Covid 19).

Με αφορμή τον covid – 19 πολλές βιομηχανίες ανά τον κοσμο λένε το ίδιο πράγμα: Ο Covid δημιούργησε μια τεράστια ζήτηση για την αντικατάσταση ανθρώπων σε πολλές καθημερινές θέσεις εργασίας ,ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης θέσεις με συστήματα αυτοματισμών. Εννοείται πως υπάρχουν πολλά οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες να το κάνουνε όσο πιό γρήγορα κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης αυτή τη φορά. Με την απώλεια θέσεων εργασίας από τη νοσηλευτική φροντίδα στους πληρεξούσιους έως τις κατασκευαστικές εργασίες πώς θα κερδίσει η μεσαία τάξη του κόσμου;

Η Οικονομία που βασίζεται σε Χρηματοοικονομικά και έχει την κατασκευή της υποδομής αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει ή ότι η δουλειά για την οποία πηγαίνουν να σπουδάσουν στο κολέγιο δεν θα υπάρχει για τους ανθρώπους σε 4 χρόνια. Ο χρηματοοικονομικός τομέας γνωρίζει ότι αυτό συμβαίνει. Βλέπουν το τεράστιο κύμα Baby Boomers να αποχωρεί, πολλά νωρίς λόγω του covid και βλέπουν το δεύτερο κύμα του GenX να έρχεται πιο γρήγορα. Βλέπουν την τεχνολογία μετατόπισης να δημιουργεί ένα χώρο εργασίας γεμάτο ρομπότ και όχι ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το μέλλον.

Όσοι είναι έτοιμοι θα έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο είναι ένα μεγάλο καζίνο για να στοιχηματίσετε, θα χάσουν ακόμη περισσότερα χρήματα και όσοι απορρίπτουν τη χρηματιστηριακή αγορά ως πιθανό μέσο εισοδήματος θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν ένα επίπεδο εισοδήματος μεσαίας τάξης.

Ένας πρώην χρηματιστής…

Comments are closed.

error: Content is protected !!