Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.
Η Ελλάδα γιορτάζει την άρνηση αυτή ενώ οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν να πάρουμε ενεργό μέρος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία και όλες ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.

“Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν.’’


Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτατο ανακοινωθέν.
Η Ελλάς από της 6ης πρωινής σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς Ιταλίαν.
Αι Ιταλικαί Στρατιωτικαί Δυνάμεις, προσβάλλουν από τις 5.30 πρωινής της σήμερον, ημέτερα τμήματα προκαταλήψεων, της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. “Αι ημέτεραι Στρατιωτικαί Δυνάμεις Αμύνονται του Πατρίου εδάφους’’.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.
Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941, με ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση είχε πάρει νωρίς (αρχές Οκτώβρη) την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου.

Ετσι για την 80η επέτειο του ΟΧΙ δεν θα κορυφωθουν με την παρέλαση τμημάτων του στρατού, μαθητών συλλογων και φορέων. Οι εκδηλώσεις φέτος θα κορυφωθούν με την κατάθεση στεφάνων στις περιοχές που θα έπαιρναν μέρος.

Υπενθυμίζεται πως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είχαν ακυρωθεί κι όλες οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2020.

Comments are closed.

error: Content is protected !!