Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στα smartphone μας παρεμβαίνει στον ύπνο μας, στην αυτοεκτίμηση, στις σχέσεις, στη μνήμη, στα σημεία προσοχής, στη δημιουργικότητα, στην παραγωγικότητα και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

Υπάρχει όμως και ένας παραπάνω λόγος για να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με τις συσκευές μας.
Αυξάνοντας για χρόνια τα επίπεδα κορτιζόλης, την κύρια ορμόνη του στρες του σώματος, τα τηλέφωνά μας μπορεί να απειλούν την υγεία μας και να συντομεύουν τη ζωή μας.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες συζητήσεις για τα βιοχημικά αποτελέσματα των τηλεφώνων επικεντρώθηκαν στην ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που μας βοηθά να διαμορφώσουμε συνήθειες – και εθισμούς. Όπως και οι κουλοχέρηδες, τα smartphone και οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί ρητά για να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης.

Αυτός ο χειρισμός των συστημάτων ντοπαμίνης είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αναπτύσσουμε συμπεριφορές εθισμού στα τηλέφωνά μας. Ωστόσο, οι επιδράσεις των τηλεφώνων μας στην κορτιζόλη είναι δυνητικά ακόμη πιο ανησυχητικές.

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη μάχης ή πολεμικής πτήσης. Η απελευθέρωσή της προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές, όπως αιχμές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το σάκχαρο στο αίμα, που μας βοηθούν να αντιδράσουμε και να επιβιώσουμε από οξείες σωματικές απειλές.

4 ώρες την ημέρα

Εάν συμβούν μόνο περιστασιακά, οι αιχμές της κορτιζόλης που προκαλούνται από το τηλέφωνο ενδέχεται να μην έχουν σημασία. Ωστόσο, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει τέσσερις ώρες την ημέρα κοιτάζοντας το smartphone τους και το κρατάει κοντά στο χέρι. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η Google σε μια αναφορά, είναι ότι «οι κινητές συσκευές που είναι φορτωμένες με εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, email και ειδήσεις» δημιουργούν «μια συνεχή αίσθηση υποχρέωσης, δημιουργώντας ακούσιο προσωπικό άγχος».

«Τα επίπεδα της κορτιζόλης σας αυξάνονται όταν το τηλέφωνό σας είναι ορατό ή κοντά, ή όταν το ακούτε ή νομίζετε ότι το ακούτε», λέει ο David Greenfield, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και ιδρυτής του Κέντρου για Εθισμός στο Διαδίκτυο και την Τεχνολογία. «Είναι μια απόκριση στο άγχος και είναι δυσάρεστη και η φυσική απόκριση του σώματος είναι να θέλεις να ελέγξεις το τηλέφωνο για να εξαφανίσεις το άγχος».

Κάθε φορά που ελέγχετε το τηλέφωνό σας, είναι πιθανό να βρείτε κάτι άλλο αγχωτικό που σας περιμένει, οδηγώντας σε μια άλλη αύξηση της κορτιζόλης και μια άλλη επιθυμία να ελέγξετε το τηλέφωνό σας για να εξαφανιστεί το άγχος σας. Αυτός ο κύκλος, όταν συνεχώς ενισχύεται, οδηγεί σε χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης.

Και τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα γονιμότητας, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι εάν σπάσουμε αυτόν τον κύκλο που προκαλείται από άγχος, μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την βραχυπρόθεσμη κρίση μας και να μειώσουμε τους κινδύνους μας για μακροχρόνια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Με την πάροδο του χρόνου, είναι ακόμη δυνατό να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, έτσι ώστε οι αντιδράσεις μας στο άγχος να μην είναι πλέον ίδιες.

Για να κάνετε το τηλέφωνό σας λιγότερο αγχωτικό, ξεκινήστε απενεργοποιώντας όλες τις ειδοποιήσεις εκτός από αυτές που θέλετε πραγματικά να λαμβάνετε.

Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μεμονωμένες εφαρμογές σας κάνουν να νιώθετε όταν τις χρησιμοποιείτε.Ποιά σας κάνει να αισθάνεστε άγχος; Απόκρυψη αυτών των εφαρμογών σε ένα φάκελο από την αρχική οθόνη σας. Ή, ακόμα καλύτερα, διαγράψτε τα για λίγες μέρες και δείτε πώς αισθάνεται.

Τα τακτικά διαλείμματα μπορούν επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να εξισορροπήσετε τη χημεία του σώματός σας και να ανακτήσετε την αίσθηση του ελέγχου. Ένα 24ωρο “ψηφιακό Σάββατο” μπορεί να είναι εκπληκτικά καταπραϋντικό αλλά ακόμη και αν αφήσετε το τηλέφωνό σας πίσω όταν παίρνετε το μεσημεριανό γεύμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δυστυχώς,είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε υγιή όρια με συσκευές που είναι σκόπιμα σχεδιασμένες για να μας έχουν σε εγρήγορση. Αλλά βελτιώνοντάς τον τρόπο που μας ειδοποιούν μειώνουμε τα επίπεδα άγχους μας, και κάτι τέτοιο θα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα καθημερινά. Μπορεί πραγματικά να επιμηκύνει τη ζωή μας.

Πηγή NY TIMES 23/10/2020

Write A Comment

error: Content is protected !!